Hitta din yogaform del 2

Ashtanga vinyasa yoga – fysiskt utmanade yogaform som använder sig av förbestämda sekvenser av yogaställningar utvecklad av Sri K. Pattabhi Jois (1915-2000) – en direkt elev till en av yogans förfader T. Krishnamacharya. En yogaform som passar alla unga som gamla, viga som stela, svaga som starka, män som kvinnor _utom_ den late. Detta är verkligen en livslång yogaform som konstant utvecklar dig och utmanar dig. Yogaformen är som ett konstant flöde av andetag man står aldrig stilla mer än i 5-10 andetag.

Bikram yoga – En yogaform som praktiseras i extrem värme. Även här en fixed form av yogaställningar (26 st). Personligen är jag inte så för denna yogaformen av många anledningar, den extrema värmen gör att du kan glömma bort att aktivera musklerna och istället sträcker dig förbi dina begränsningar innan du är redo. Det är speglar över allt. Yoga handlar ju om att arbeta innefrån och ut. Inte att jämföra sig med andra i speglarna. Väldigt tävlingsinriktat. Begränsar träningen till en specifik sal där du det är 40 grader varmt dvs du kan inte ta med dig yoga dit du befinner dig just nu fysiskt och mentalt. Svårt att hålla igång yogan t.ex. på resor.

Hatha yoga – Tekniskt sätt så är alla yogaställningar (oavsett yogaform) hatha men hos en yogaskola som kallar en klass för hatha yoga så syftar de oftast på en lugn och stillsam yogaklass som jobbar mycket med andningen.

Hot yoga – Påminner om bikram yoga men har inte en fixed form av yogaställningar.

Iyengar yoga – Liksom Ashtanga vinyasa yogans grundare Sri Pattabhi Jois så praktiserade B.K.S. Iyengar (1918-) för Krishnamashyra i början av 1900-talet och utvecklade sen Iyengar yogan då han såg att många behövde träna och förstå mer anatomin och “alignment” (finner inte ett bra ord på svenska) i de olika yogaställningarna. Inom Iyengar använder man många hjälpmedel för att få rätt alignment i yogaställningen och undvika skador. Det är en långsammare yogaform än Ashtanga vinyasa yoga men du får ändå jobba hårt i varje yogaställning som hålls längre än i Ashtanga vinyasa yoga.

Jivamukti yoga – En utmanade yogaform ofta i samband med modern musik. Om jag förstått det rätt så får man även en hel del chanting, filosofi och meditation.

Power yoga – En yogaform som är baserad på Ashtanga vinyasa yoga men förenklad och där läraren kan själv bestämma ordningen av yogaställningarna. Tyvärr kan man förlora tanken bakom yogaställningarna om läraren inte är tillräckligt kunnig i varje för man gör vissa yogaställningar och varför man ofta gör dem i en viss ordning. Dock är Power yoga en bra komplement till annan träning men framförallt till att få dig att prova yoga och kanske få dig intresserad att söka dig vidare till andra yogaformer.

Vinyasa yoga – Påminner om Power yoga och inspirerad av Ashtanga vinyasa yoga men precis som power yoga, inte lika strikt som Ashtanga vinyasa yoga.

Fram-googlad-bild på B.K.S. Iyengar och Sri K. Pattabhi Jois

Share Button
Föregående
Nästa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *