Elevens ansvar

A piece of paper cannot teach a class. Certification is only a piece of paper. David Swenson

Det finns yogalärare och yogalärare. Jag anser att det är elevens ansvar att finna en duktig och hängiven yogalärare. Här är några tips att tänka på när vi, du och jag, som elever söker oss fram till våra respektive lärare:

 1. Gruppens storlek
  Oavsett lärarens erfarenhet som lärare kan ingen människa, under 60-90 minuter, hinna se och anpassa övningar efter elevernas behov om gruppen är mycket större än 15-20 stycken.
  Så är gruppernas storlek större än detta bör du tänka över hur mycket läraren egentligen undervisar för eleverna, för sig själv eller för yogaskolan/gymmet…
 2. Eget ansvar
  Du som elev har eget ansvar att lyssna på din kropp. Självklart ska du göra som yogaläraren säger (även om du kanske brukar göra på ett annat sätt – vem vet du kanske lär dig något nytt!?) men känner du skarp smärta ska du genast avbryta och i den mån det är möjligt be läraren komma över och assistera dig till en modifiering av övningen som utförs.
 3. Andetaget
  “Yoga is a breathing exercise the rest is just bending.” Sri. Patthabi Jois
  Finns inte andetaget som en röd tråd genom hela yogalektionen bör du verkligen fundera på vad det är yogaläraren undervisar.
 4. Egen träning
  Viktigt att yogaläraren har en egen regelbunden träning och finner inspiration hos andra yogapersoner annars blir undervisningen torr.
 5. No gain no pain
  Vänd i dörren om läraren påstår att det är ”no gain no pain” som gäller.
  Självklart kan det kännas i kroppen men det ska aldrig, aldrig vara en skarp smärta. Om du känner en skarp, skarp smärta då är något fel och avbryt övningen omedelbart. Med hängivenhet, regelbundenhet och ödmjukhet kommer ”gain” utan ”pain”.
 6. Rör sig
  Rör sig läraren runt i salen så att alla kan se? Eller står yogaläraren bara på en plats? Engagera sig yogaläraren i eleverna? Eller är den en ”en-mans-show” på en scen? Är yogaklassen till för yogalärarens egen träning eller för er elever?
 7. Tid
  Är det bara “my way or the high way” som gäller för läraren eller tar sig denne tid att lyssna på dina frågor? Är läraren ödmjuk att hon/han kanske inte har alla svar? Ta läraren hänsyn till din kropps möjligheter och begränsningar?
 8. Monotont
  Om yogapasset är monotont vecka för vecka (även om yogasekvensen är samma vecka för vecka behöver inte läraren vara samma vecka för vecka utan kan använda olika begrepp såväl verbalt som visuellt som fysiskt).
  Så känns yogalärarens pass som du likaväl kan sätta igång en yoga-dvd hemma får du nog fundera på om det är värt att investera i denna lärares klasser.
Share Button
Föregående
Nästa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *