Asana – tredje grenen

Tredje limb (grenen) av yoga är Asana (de fysiska yogaställningarna). Det är den delen jag undervisar mest

Egentligen är Asana en liten del av yogan.

Disciplin ger balans
Dock har vi i västvärlden lärt känna yoga just igenom yogaställningarna. Dessa ställningar har hjälpt och hjälper oss att stärka och sträcka ut vår kropp.  De tränar, utmanar och disciplinerar oss. De blir en del i att återskapa balans, välbefinnande och vitalitet såväl fysiskt som mentalt.

Stela mentalt?
Samtidigt reflekterar yogaställningarna hur vi är mentalt d.v.s. våra anlag, styrkor, svagheter, våra handlingar i dagliga livet osv.  Om vi är stela i våra leder och muskler kan det hända att vi även är mentalt återhållsamma.

Frigör
Med hjälp av asanas så släpper vi inte bara ut fysiska slaggprodukter som finns i kroppen utan frigör också emotionella knutar som finns samlade i kroppen. Mycket av vårt känslobaggage finns, exempelvis, i vår höft.

Externt till internt
Vi ska aldrig praktiseras asana utifrån vårt ego, d.v.s. det yttre är inte av vikt. Istället ska asanas hjälpa oss att släppa vårt ego och gå från externt till internt. (Svårt, tell me about it..). Vi ska således inte jämföra oss med andra i klassen eller gå för djupt i ställningarna (tänk 1-10-regeln)

EN aspekt
Asana är inte yoga i sig själv. Det är EN aspekt av yoga.

Stillhet
Patanjali lär oss att den viktigaste rollen för asana ska erbjuda oss är att kunna vara stilla. Vara tysta. Lämna vårt ego. Gå upp i vårt äkta jag.

Share Button
Föregående
Nästa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *