Varför äta kimchi?

Kimchi har sitt ursprung i Korea och är starkt kryddade (t.ex. chili, vitlök, ingefära) jästa grönsaker oftast bestående av kinakål (pak choi påminner om förvuxen mangold). Korearna äter det i stort sett med varje måltid. Det sägs att kimchi stimulerar aptiten och innehåller mängder av näringsämnen där ibland A, B & C-vitamin.

Så varför prova kimchi? Dels innehåller det som sagt massor av vitaminer men även hälsosamma bakterier i form av lactobacilli som även finns i yoghurt. Bakterierna hjälper vid matsmältning och kan motverka infektioner och eventuellt viss cancer.

Jag gillar att vidga mina vyer och i vissa fall är det lättare att gå ur min “comfort zone” som att prova en ny produkt. I detta fall blev det kimchi. Jag surfade runt på nätet för att få mig en uppfattning om vad kimchi är och hur jag får tag på det. Det fanns inte sådär jättemycket information och mycket var negativ om Tistelvinds produkter.

När jag var och storhandlade härom dagen i en vanlig svensk matvarubutik lusläste jag varenda glasburk på deras hälso/ekologiska-produkthyllor men icke sa nicke. Nä detta är väl ingen stor efterfråga på kimchi tänkte jag och rullade kundvagnen vidare mot övriga produkter som stod på inköpslistan.

Men mitt i mina inköp så landade min blick på ett par glasburkar som fint upplagda. Åh vad är det inte jag skådar om just kimchi från Tistelvind. Visst denna produkten har fått uruselt betyg på nätet men å andra sidan såhär lätt kan jag inte få mitt första inköp av denna produkt. Så den slank kvickt ner i kundvagnen.

Nu ska jag bara komma ihåg att äta det också… Jag har ätit den till en måltid än så länge och det ska tydligen räcka med ett par teskedar till maten. Det visade sig dock att jag har lyckats köpa “hot”. Och det ÄR hot. Eld ur munnen.

Jag ser framemot att en dag få prova kimachi i Asien vid tillfälle för att få smaka “originalet” men även att hitta kimchi i en asiatisk butik så jag kan jämföra med Tistelvinds produkter.

Share Button
Föregående
Nästa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *