Recept på mungbönegryta

Här kommer en variant på kitchari / mungbönegryta och den är framförallt till dig Yogamman. ;) Du vet vad jag önskar mig i utbyte…hihii!

Mungbönegryta hjälper till att läka matsmältningssystemet om det t.ex. har kommit ur balans av olika anledningar. Här kan du läsa mer om kitchari.

  • 2,5 dl mungböner som läggs i blöt kvällen innan
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk koriander (jag skippar detta då jag verkligen inte tycker om koriander)
  • 1/4 tsk hing (om du har tillgång till det)
  • vitlök, färsk ingefära, svartpeppar, kardemumma, fänkål etc om du vill (jag tar allt detta plus en kanelstång)
  • 2 msk ghi för matlagning (jag har inte haft tid att fixa detta så jag tar vanligt smör)
  • 1/2 – 1 tsk salt (t.ex. bergs- eller havssalt eller örtsalt – jag har inget av detta så det blev vanligt salt)
  1. Börja med att koka de blötlagda mungbönorna i en vanlig stor kastrull
  2. Värm ghi i ett gjutjärnspanna eller stor gryta (tag vad du haver). Fräs alla kryddorna plus lite av vitlöken och den färska ingefäran.
  3. När mungbönorna har börjat att splitta lite (dvs när det vita börjar synas) häller du sakta och försiktigt över dem med skyn i de frästa kryddorna. Låt allt koka ihop och tillsätt resten av vitlöken och ingefäran.
  4. Total koktid för mungbönorna är cirka 25-30 minuter
  5. Det är viktigt att du gör grytan god s att du vill äta den ofta. Det innebär att du ska variera styrkan av kryddorna, vitlöken, ingefäran etc tills du finner din kombination som du gillar.
  6. När mungbönorna kokat färdigt tillsätter du lite salt. Var försiktig med saltet och lägg endast i det när mungbönorna kokat färdigt, annars kan bönorna torka ut.

Mungbönsgrytan är oftast godast dagen efter. Förvara den i kylskåp i två dagar – annars frys in den.

Den är enkel att göra storkok på och frysa in. Jag har funnit att den är fantastik att ha som lunch eller att äta på kvällen istället för en kvällsmacka.

Addera nykokt basmatiris och lägg till fler grönsaker t.ex. spenat, haricot verts, alger, shitakee-svampar plus övriga grönsaker efter säsong eller som du tycker om. Nu är det ju t.ex. pumpa-säsong.

Ikväll ska jag bjuda min familj på denna rätt.

Stort tack till Sara och Ayurvedakliniken för receptet.

Share Button
Föregående
Nästa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *