Vem var Patanjali?

I helgen kom mina fina släktningar förbi, nyss hemkomna från sin årliga vinter-back-packer-resa, som de gör varje vinter sedan 15-20 år tillbaka.

I år har de bland annat varit i älskade, galna Indien och med sig hem hade de en ny vän till mig! Patanjali som jag så länge har längtat efter och önskat mig.

Nu finns han i min yoga shala eller om jag ska låta honom få bosätta sig på min meditationsbord återstår att se.

Vem han är? Han var en indisk filosof som levde kring Kristi födelse. Patanjali sägs vara mannen som skrev ner Yoga Sutras för eftervärlden (det tvistas dock om han är upphovsmannen till Yoga Sutras). Yoga Sutras består av 196 sutras (aforismer) som behandlar syftet med yogan – att hitta balans i livet och ta fullt ansar för sina egna handlingar. Dessa aforismer vill hjälpa oss att förstå livets mening och att vi alltid ska göra vårt yttersta för att vara goda medmänniskor. Yoga Sutras lär oss hur vi ska undivka att låta vårt medvetande bli färgat av våra tankar, begär, passioner och fem sinnen. Ett sätt är att praktisera yogaställningar…

Ja nu är han äntligen här. Välkommen, kompis!

Share Button
Föregående
Nästa

One Response to Vem var Patanjali?

  1. Tror att en liten figur är det som saknas för att få lite mer stämmning i min asiatiska del i trädgården. Lugnt är inte riktigt där än.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *