En (1) enda övning som får dig att känna dig fantastisk

Bakom dina fantastiska magmuskler finns en ännu mer kraftfull men relativt okänd muskel som heter psoas (utalas so-as).

Enda muskeln
Psoasmusklen är inte lätt att lokalisera då den sitter djupt, djupt inne i mitten av kroppen. Den sitter på nedre delen av ryggraden och löper genom kroppen och fäster på övre delen av lårbenet. Det vill säga det är den enda muskeln som förbinder din ryggrad med dina ben! Coolt eller hur!?

Multifunktionell
Psoas muskeln påverkar allt från ryggont och oro till orgasm och välbehag. Det är den muskeln som ser till att vi kan gå och springa. Helt enkelt en multifunktionell muskel.

”flee/fight/freeze”
En del av din ”flee/fight/freeze” respons kan skapa psoas problem. När vi kommer i en ”flee/fight/freeze” sitution t.ex. på jobbet (p.g.a. en dålig chef eller något annat) så blir muskeln spänd. En för spänd eller för slapp psoasmuskel påverkar hela kroppen från matsmältningsproblem till dålig hållning och ryggproblem.

Lagrar känslor
Psoas muskeln är också en s.k. ”ursprungsmuskel” för det centrala nervsystemet vilket gör psoas musklen till en emotionell muskel som uttrycker djupa känslor djupt inne i kroppen som vi i dagligt tal kallar ”magkänsla”. Den lagrar också känslor som inte egentligen tjänar oss något positivt såsom rädsla.

En avslappnad, frisk och stark psoas muskel ger känslor som välbehag, komfort och trygghet.

”Constructive rest” är en lätt position som de flesta av oss kan göra för att frigöra spänningar i psoasmusklerna.

Ta 5-20 minuters vila i constructive rest och känn fördelarna. Construcitve rest kan lindra spänd och trött rygg, bäckene och ben.

I denna enkla position får gravitationen frigöra psoas musklen och du känner dig mer i frid med dig själv och världen efteråt. Amen på det.

Varför inte prova? Låt mig veta hur det kändes efteråt! Och du vill du läsa mer om psoas musklen så klicka här och här.

För instruktioner, klicka här för att komma till videon. 

 

Share Button
Föregående
Nästa

2 Responses to En (1) enda övning som får dig att känna dig fantastisk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *