Är detox bra? Plus juicerecept

Efter dagar i baguetternas-land (vi brukar skojfriskt kallas oss för degklumpar efter allt bröd, pizza och pasta) längtar min kropp efter lättare mat trots att jag i år var extra noga med att minska intaget av just deg…

Spontant tänker jag detox. Det är bara det att jag inte tror på detox. Varken i form av dieter eller yogapass.

Din kropp avgiftar redan
Du behöver inte aktivera kroppens egna avgiftningsmetoder genom fina, dyra dieter eller krångliga yogaställningar eller för den delen dyra spa-besök. Din avgiftning sker primärt genom din lever och dina njurar.

Japp naturen har redan tänkt till. Som vanligt. Så vi behöver inte krångla till det.

Till exempel tar din lever hand om de flesta gifter som kan förekomma i blodet. Dina njurar filtrerar blod, tar emot överflöd av vatten, eliminerar biprodukter som skapas när protein sönderdelas samt andra biprodukter levern inte kan hantera och skickar ut det som urin från din kropp.

Men varför upplevs då så många populära detox-dieter som välgörande?
Förmodligen för vad detox-dieten eliminerar(!). Alla juicer, citronvatten, cayennepeppar, vitaminvatten etc gör förmodligen inte så mycket till när det gäller att rensa och avgifta kroppen utan snarare vad du UTESLUTER såsom godis, läsk, alkohol, snabbmat, halvfabrikatsmat, mat med hög fruktos och mat med konstiga tillsatser (tänk mat med långa innehållsförteckningar…hua!) under denna period som dieten pågår.

Tack vare att du utesluter alla dessa produkter och återgår till moderjords naturliga mat, ger du dina, vanligtvis överarbetade och överbelastade, lever och njurar en chans att återhämta sig. Under detox-perioden behöver dessa organ inte hantera mat med bristande vitaminer och mineraler utan får istället möjlighet att återgå till sin normala rytm med tillgång till näring som hjälper dessa organ att fungera normalt och optimalt.

Hjälp levern och njurarna
Så om du äter mat som stödjer din lever och dina njuras funktioner samt undviker mat som påfrestar levern och njurarna då har du en detoxkur redan (förutsatt att du inte har genomgått någon form av svår alkoholism) och du behöver inte någon kostsam juicekur.

Glöm inte schampot!
För din lever och dina njurar kommer tacka dig om du kan avstå från halvfabrikatsmat som pommefritt och dylik, undvika mat med hög fruktoshalt, socker, minskar mängden alkohol och istället äta ekologisk mat, fet fisk, nötter och frön. Om du utöver detta uppmärksammar vilken typ av tvål, schampo och lotion du använder samt tvättmedel och övriga rengöringsprodukter (naturliga produkter uppskattar levern och njurarna) så kommer levern och njurarna jobba optimalt för dig.

Se till att dricka ordentligt med vatten också.

Så nu ska jag avgifta på mitt sätt, d.v.s. minska antalet kakor, läsk, snabbmat och liknande och istället fokusera på rena smaker, fina ekologiska råvaror och färgglad mat (tänk lilablå blåbär, brandgula morötter, kärleksröda tomater och så vidare) samt bra fetter från frön, nötter och fisk.

Jag har redan börjat med en av mina favoritjuicer (den som du fick dricka, om du deltog på min workshop i maj). Hur jag gör denna juice samt receptet får du här.

Skål och njut av solen och vattnet!

Vidoe_thumbnail_juice

Share Button
Föregående
Nästa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *