Hur ofta ska man yoga?

Jag har alltid haft svårt att sätta mål för min träning och fysiska utveckling. Jag har liksom inte hittat motivationen och tävlingar har aldrig lockat.

Nu i efterhand inser jag att jag har helt missuppfattat yogans syn på målsättning. Jag fick för mig att inom yogan är det “fult” att sätta mål – hur jag nu kunde tro detta, är en annan historia.

I våras tänkte jag “släng er i väggen yogapoliser” för nu sätter jag bakåtböjningar som mitt mål. En yogabekant gav mig tipset (samma som jag ger alla mina elever men tydligen inte till mig själv) att jag måste träna regelbundet och ofta oavsett vad, om jag ska uppnå resultat.

Efter drygt tre månaders tränande förstår jag äntligen vad min ursprungstradition av yoga menade: Sätt gärna mål men bli inte fixerad vid resultatet eller tiden det tar. Det viktiga är att du är dedikerad och hängiven. Inte ger upp. Övar regelbundet. Lyssna på kroppen. Gå varsamt fram. Resten löser sig.

Och ja, så är det faktiskt. Jag har upplevt hela känsloregistret och velat ge upp mer än en gång under dessa tre månader. Svårigheten att hålla motivationen uppe är när resultaten uteblir trots regelbunden träning. Det är här yogan stiger in och påminner: bli inte fixerad av resultatet. Träna och släpp sen taget. Det viktiga är inte slutresultatet utan gåvan jag ger mig själv att inte ge upp, utan ta hand om kroppen och sinnet, oavsett vad. Helt enkelt prioritera mig själv.
Prioriterar du dig själv?

Jag märker att lärdomarna om målsättning, dedikation, hängivenhet, oavsett vad, sakta börja spilla över på andra delar av livet. Yoga är mer än stunden på mattan…

Det blev ett långt blogginlägg för att berätta om helgens blogginlägg och veckans video.

hur ofta ska man yoga

hur ofta ska man yoga

Share Button
Föregående
Nästa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *