Anna_8-2030_WEBB

 

Profylaxkurser är friskvård så låt ditt företag betala hela eller delar av kursavgiften.

Boka din plats på kursen idag och skapa förutsättningarna för din drömförlossning!

Kurser:

Inga profylaxkurser under våren 2017.

"

“Jag och min man tyckte vi lärde oss mer på 2,5 timma
hos dig än 2×3 timmar på den anar profylaxkursen.
Väl investerad extra tid hos dig.”

Linda

"

Vanliga frågor

1. När är det bäst att gå kursen?
Jag rekommenderar dig att gå kursen när du som är gravid är runt vecka 30.
Men vill du delta tidigare eller senare så går det självklart också bra.

2. Hur många tillfällen är kursen?
För att göra det så enkelt och smidigt för er har jag valt att hålla enbart ett kurstillfälle på cirka 3 timmar.

3. Var finns du?
Kursen hålls i Bjärred, norr om Malmö.

4. Jag och min partner har deltagit på mödravårdens föräldrautbildning – räcker inte det?
Det kan räcka, det beror självklart på barnmorskan, innehållet och formen. Det beror också på ditt och din partners engagemang. Min kurs är väldigt bred och jag utgår i från era tankar och känslor inför förlossningen. Min kurs är också riktad till partnern som ska delta som stöd till dig som är förlöser. Mina kurser består av ett fåtal par så varje par får individuellt stöd, råd och tips ifrån mig vad som passar just er bäst.

5. Barnmorskan och sköterskorna kommer att tala om för mig vad jag ska göra
Din barnmorska skulle verkligen uppskatta om du tog en kurs. Traditionellt hade barnmorskan tid att vara på rummet tillsammans med den födande kvinnan under hela förlossningen men den tiden finns oftast inte längre. Självklart är din barnmorska enormt kunnig och erfaren och självklart ska du ställa frågor till henne. Men hennes jobb är att vara där som ett stöd, inte som instruktör att lära dig hur du på bästa sätt hanterar värkarna och smärtan. Det kan också vara så att mycket av tiden på förlossningen kommer du och och din partner vara ensamma på rummet och då kan det vara skönt att ni är väl förberedda på hur ni ska hantera värkarna och smärtan.

6. Jag är ensamstående mamma – är jag välkommen på kursen?
Självklart! Jag tar emot alla på mina kurser. Är du ensamstående mamma så rekommenderar jag dig att du tar med dig den personen som kommer vara din stödperson under förlossningen, t.ex. din mamma eller din väninna.

7. Min partner är av samma kön. Är vi välkomna på kursen?
Självklart!!

8. Jag är rädd. Jag vill inte veta i förväg vad som kommer hända.
Rädsla för det okända är normalt! Tillsammans kan vi ta fram rädslorna i ljuset – titta på dem och se hur du på bästa sätt kan hantera dem för att minska din oro. I kursen kommer du få lära dig om en normal förlossning och vad du kan förvänta dig. Vi kommer att prata om hur rädsla och smärta kan göra förlossningen längre och mer stressande. Du kommer att ha möjlighet att ställa frågor och öva på olika tekniker som kan hjälpa dig att slappna av. I slutet av kursen kan jag garantera dig att du känner dig mer trygg, säker och ha en väska full med verktyg för att hantera dina värkar och dina rädslor.

PROFYLAXKURS

Av alla nya upplevelser som en graviditet skapar, så är förlossningen förmodligen det som gör dig mest pirrig och kanske den du har mest frågor kring.

Tänk på förlossningen som ett viktigt steg till att välkomna ditt barn till denna världen.

Din kropp är perfekt designad och utformad för att klara av förlossningen och kommer naturligt veta vad den ska göra när det är dags för ditt barn att födas. Det du behöver göra är att våga släppa taget och gå in i kroppen.

Att delta i en profylaxkurs är inget krav, du kommer föda oavsett vad men det heter inte profylax utan orsak…profylax betyder förberedande. Kursen hjälper dig och din partner att förbereda er. Information ger dig trygghet och kraft.

En barnmorska kan ge enormt mycket stöd men hon skulle verkligen uppskatta om du och din partner tog en profylaxkurs. Traditionellt hade barnmorskan tid att vara på rummet tillsammans med dig som föder men idag ser verkligheten annorlunda ut. I många fall får du och din partner vara ensamma stundtals på förlsosningsrummet och då är det tryggt att veta att din partner är välförberedd att stötta dig på allra bästa sätt.

Din partner är  din allra viktigaste källa för emotionellt stöd. Han eller hon känner alla dina subtila signaler som uttrycker dina behov och som vet hur du vill bli berörd, vilken musik, dofter och smaker som du tycker om. Din partner kommer vara din trygga ankare i det stundtals stormiga förlossningshavet. Han eller hennes närvaro kan inte ersättas av någon annan. Det är därför viktigt att även din partner är väl förberedd och känner sig trygg i sin roll som din stödperson under förlossning.

Min profylaxkurs ger er denna trygghet, kunskap och förberedelse till er båda.  Profylaxkursen presenteras på ett lättsmält och effektivt sätt för såväl dig som gravid som din partner. Kursen utgår från att du och din kropp vet hur ni ska föda men att vi genom verktyg och strategier kan skapa förutsättningarna för att underlätta förlossningsarbetet och skapa den förlossningen du vill ha.

Genom att delta i min profylaxkurs:

 • ökar du chansen för en kortare förlossning
 • minskar risken för en stressad bebis
 • får en positiv förlossningsupplevlse och därmed knyter an snabbare till din bebis
 • du behåller kontrollen under värkstormar, vid rädsla, i stressiga situationer och i obekväma miljöer
 • kan du fatta välgrundade beslut så du kan hantera smärtan
 • lär dig tolka signalerna som talar om när det är dags (eller när det går att vänta med) medicinsk smärtlindring
 • blir ett sammansvetsat team som kan kommunicera med varandra
 • tar eget ansvar för ditt och din bebis välbefinnande
 • lär er tekniker hur ni kommunicerar med förlossningspersonalen

Tack vare min profylaxkurs kommer du inte behöva känna dig ensam, utlämnad eller tappa kontrollen under förlossningen.

Inte nog med det.

Efter kursen får du med dig ett kurskompendium där allt står som vi har gått igenom på lättläst och lättbegripligt sätt som du kan ta med dig under förlossningen. Att inte förglömma så får du också en lathund(!).

Vi övar och skrattar mycket under kursen och vi njuter av fika halvvägs genom kurstillfället.

Investeringar som kräver tid och pengar är inte alltid ett lätt beslut att ta, jag har full förståelse för detta. Det fina här är att Yogamalas profylaxkurs är en av de få investeringar som faktiskt betalar sig omgående.

Jag kan lova dig att både du och din partner kommer växa minst ”en decimeter” efter avlsutad kurs hos mig tack vare all kunksap och alla övningar som ger er båda ökat självförtroende och trygghet. Målsättningen är att försäkra er om att ni får den förlossningsupplevelse ni drömmer om.

Profylaxkurser är friskvård så låt ditt företag betala hela eller delar av kursavgiften.

Boka din plats på kursen idag och skapa förutsättningarna för din drömförlossning!

"

“Det blev 4h timmar på förlossningen, mannen, var ett
superstöd och gjorde allt rätt. Tack vare dig fick vi äntligen
en riktigt positiv förlossningsupplevelse. Stort tack.”

3-barnsmamman

“Hejsan Anna, Tack för coachingen det var riktigt
användbart och jag gissar 100 ggr mer effektivt än
andra föräldragrupper!”

3-barnspappan

"

5 anledningar till varför du och din partner ska delta i en profylaxkurs:

1. Förberedelser för det okända eller inför andra gången
Även om ingen kurs eller person kan täcka allt som du kommer att uppleva under din förlossning, så finns det fortfarande viktiga anledningar att ta en profylaxkurs även för den erfarna föräldern.
Profylaxkursen ger dig en stabil grund att stå på och en överblick över förlossningensresan och vad du kan möta under den. När du vet om hur du kan hantera smärta, stressade situationer och oro i förväg samt hur du känner inför medicinsk smärtlindring ger det dig ett försprång om du skulle möta detta under förlossningen. Ingenting eller ingen kan fullt ut förbereda dig för exakt hur din förlossning kommer att bli men du kan få viktig kunksap och information som absolut kan hjälpa dig att vara mer förberedd än om du inte tog någon profylaxkurs.

Även om du har varit med om en förlossning tidigare så kan en profylaxkurs hjälpa dig att jobba mot en förlossning som du drömmer om för detta barn och hjälpa dig att undvika något eller förändra något som du upplevde i din(a) tidigare förlossning(ar).

2. Vet dina valmöjligheter – äg din egen förlossning
Precis som i vardagen kommer du utsättas för en rad av valmöjligheter under din förlossning och tiden precis efter förlossningen. Och vet du inte dina valmöjligheter så har du inga… Ju mer kunskap du har desto mer kan du föra din tala för dig själv och din familj. Genom att utbilda dig själv tillåter du dig att kunna ställa bättre frågor. Om du känner dig osäker är det större risk att du inte ställer några frågor alls men med kunskap kan du känna dig trygg i att våga höja rösten.

3. Inkludera din partner
Forskning har visat att om den gravida kvinnan får kontinuerligt stöd från en utbildad partner under hela förlossning ökar sannolikheten för att hon inte behöver någon medicinsk smärtlindring i någon större utsträckning. Forskningen visar också att komplikationer och större ingrepp såsom kejsarsnitt eller sugklocka minskar drastiskt för de gravida kvinnor som får kontinuerligt stöd från sin utbildade partner. (”Continuous support for women during childbirth”,  Hodnett ED, Gates S, Hofmeyr GJ, Sakala C, Weston J)

Din partner är ditt kontinuerlga stöd men för att vara ett så bra stöd som möjlighet behöver din partner utbilda sig.

4. Kontinuerligt stöd
Som det står ovan har det visat sig att kontinuerligt stöd är oerhört viktigt för att den förlösande kvinnan ska känna sig trygg, i kontroll och behålla lugnet under förlossningen. Men ger inte barnmorskan det kontinuerliga stödet?

Barnmorskan är fantastisk och stöttar er på bästa sätt. Dock blir hon aldrig ett kontinuerligt stöd som din partner eftersom:

 • hon är inte där när förlossningen startar hemma
 • hon är bara korta stunder inne på förlossningsrummet
 • hon känner inte er utan och innan till och kan kanske därmed inte agera efter era önskemål och behov
 • hon kanske följer ett visst protokoll som inte passar er
 • ni kanske får byta barnmorska flera gånger under förlossningen

Men för att din partner ska kunna stötta dig på allra bästa och effektivaste sättet behöver din partner utbilda och förbereda sig.