yoga bjärred

Här kan du läsa en intervju av Maria Edholm Chami gjord med mig i september 2015 för hennes blogg på M-magasin.

Vem är du professionellt?

Jag är yogainstruktör som la marknadsföringsjobbet på hyllan för att jobba med att stärka människor fysiskt och mentalt. Jag älskar att undervisa och skulle jag inte undervisa i yoga skulle jag säkert undervisa i något annat. Jag fann yogan i början av 2000-talet tack vare Madonna… mina första klasser tog jag i London och hade ingen aning om vad yoga var eller vad jag skulle förvänta mig. Men efter en klass var jag såld. Jag blev helt ”yogahög”. Samtidigt provade jag Pilates men jag fick inte alls samma effekt utan yogan var något helt annat. En klass för sig. Wow.

Vem är du annars?

Jag är en kvinna mitt i livet med två barn, man, hus, katt och som älskar att resa. Jag jonglerar vardagen precis som alla andra och försöker behålla lugnet bland i alla kom-ihåg-listor, aktiviteter, renoveringar, skola och jobb. Helt normal alltså.

Varför ska man prova yoga?

Ja varför ska man prova yoga? För att man vill. Inte för att någon säger att man måste / ska. Yoga är precis som allt annat. Det funkar inte om inte intresse finns där.

Yoga är oändligt. Många tror att yoga bara är fysiska yogaställningar (asanas). Men det är så mycket mera. Det är meditation, pranayama (andningsövningar) och filosfoi (förhållningssätt till livet) för att nämna några.

För att vara en yogi behöver man inte utöva något av ovannämnda. En yogi är, som en lärare till mig sa en gång, ”en person som kan lämna ett rum i en trevligare och positivare stämning”. Jag har träffat flera yogisar som kan utöva de mest krångliga yogaställningarna men är ändock inga trevliga, ödmjuka människor. För mig är inte det en riktig yogi. Se på Moder Theresa– hon var en riktig yogi i mina ögon och jag tror inte hon gjorde en enda solhälsning…

Man ska också komma ihåg att man kan behöva olika delar av yogan under olika perioder av livet. Ibland behöver man kanske mer fysiska yogaställningarna andra gånger är det mer fokus på meditation.

Kan du lära dig att meditera så kommer du aldrig vara ensam. Meditation handlar inte om att få det tyst i huvudet utan att lära sig att förhålla sig till sina tankar utan att fastna i dem som klister. Men det är en utmaning…

 

Tränar du själv yoga eller utövar du bara det du redan kan?

Livet och förutsättningarna förändras allt eftersom jag själv förändras. Det innebär att den yogan jag utövade för 10 årsedan är inte densamma som jag gör idag. Idag har jag en annan kropp och lever ett helt annat liv så jag har därmed helt andra behov.

Yogan handlar om att lyssna. Vad säger kroppen att den behöver just nu? Vad ska jag göra för att få energi till vardagen? Är det rigorösa fysiska yogapass eller lugnare klasser? Är det mer meditation?

När jag upptäckte yogan så var det för den fysiska delen – att få träna musklerna, öka smidigheten och få en friskare och hälsosammare kropp. Jag praktiserade Ashtanga VInyasa yoga och jag älskade (älskar) den för det repetitiva, utmanade och svettiga. För mig blir det väldigt meditativt.

När jag sen blev gravid insåg jag, när jag lyssnade på kroppen, att jag behöver lugnare yoga. Yoga som var mer omhändertagande för en växande gravidmage. Visst jag kunde fortsätta med Ashtanga Vinyasa yogan men frågan var om det var vad min kropp verkligen behövde eftersom den redan var väldigt fysiskt ansträngd av att skapa ett barn (det syns inte utan på kroppen förutom magen men inuti är det full aktivitet hela tiden vilket är enormt slitsamt och tröttande).

Efter mina graviditeter fick jag svår foglossning. I och med att många yogaställningar är asymmetriska fick jag lägga den fysiska yogan på hyllan ett tag och fokusera på att läka och gjorde övningar som stärkte musklerna runt bäckenet. Tack vare denna graviditetsskada har jag blivit ännu mer noggrann i min yoga rent anatomiskt likt Iyengar fast jag aldrig har utövat denna yogaform.

Nu med lite större barn har orken kommit tillbaka för mer fysiska och längre yogapass men jag måste vara noga med att inte träna för hårt och för mycket då jag inte har så mycket uthållighet. Jag låter därför meditationen och snart förhoppningsvis även pranayaman få ta en allt större plats i mitt liv.

Allt är yoga.

En annan lärare berättade en gång att han mötte en äldre Indier som såg mycket frisk och stark ut. Indien berättade att p.g.a. familj och jobb hade han inte haft tid att utöva någon fysisk yoga mer än solhälsning A varje dag. Han hade alltså praktiserat ett antal solhälsningar varje dag hela livet och det gav honom tillräckligt för att vara mentalt närvarande och få en stark kropp. Jag tycker det säger en hel del om vad man kan behöva…

En indisk pranayama lärare tittade mig djupt i ögonen när jag fått mitt andra barn och sa ”detta (barnen/familjen) är din yoga nu”. Wow kände jag när han sa detta. Ja så är det. Precis så är det.

Jag åker på workshops och retreat regelbundet för att hela tiden utveckla mig själv.

Tränar du något annat?

Jag rider.

Varför är yoga din grej?

För att jag mår så bra av det. För att den tvingar mig att utvecklas hela tiden. För att yogan tvingar mig att ”se” mina starka och svagare sidor. För att yogan lär mig att lyssna inte bara på andra (vilket jag är mycket bra på) men även på mig själv.

Det bästa jag vet är att t.ex. ”hunden” Adho Mukha Svanasana (eller vilken yogaställning som helst) aldrig blir ”färdig”. Det går alltid att lära sig mer och nytt. Jag älskar detta med yogan. I alla steg, yogapositionerna, meditationen, pranayaman, filosofin så finns det alltid mer och nytt att lära mig. Det tar aldrig slut. Den dagen jag tror jag är fullfärdig är den dagen jag ”stänger av”. Hunden t.ex. försöker jag se med ”nybörjarögon” varje gång jag gör den. Det är en utmaning.

Kan du vara nybörjare varje gång du ställer dig på yogamattan?

Kan du sluta praktisera yogan på rutin? Kan du utmana dig själv så mycket? Kan du göra samma sak i vardagen?

Prova bara att borsta tänderna med andra handen ikväll…ja så svårt kan det vara att bryta en rutin och bli nybörjare igen men å så lärorikt…

Vad är den vanligaste missuppfattningen som “folk” har om Yoga?

Att man måste vara vig och flexibel för att börja med yoga. För mig låter det som om man måste kunna läsa och räkna innan man börjar skolan. Man går ju till skolan för att lära sig detta… Hand i hand med denna uppfattning är att man tror att man yoga för att bli vig. Det är helt ok att yoga för den anledningen men vigheten är en positiv bieffekt av att man får bättre kroppsmedvetenhet och man blir mer närvarande i sin kropp.

För mig som instruktör är det viktigare att gå långsamt fram i sin yogautövning. Låta det ta tid. Varför så bråttom? Varför göra yogaställningar där man ser ut som en mänsklig kringla om man inte ens orkar stå en längre stund i trikonasana (triangeln). Basic doesn’t mean easy…och slow is the fast way. Fundera på det. Det är mina två mantran jag fått från min favoritlärare.

Dessa mantran kan man ta med sig i vardagen också. Om du gör saker och ting lungt och metodiskt så behöver du oftast inte göra om dem. Det tar ungefär likalång tid om inte snabbare än om du slarvar/hafsar dig igenom något som du sen ändå måste göra om.

Kan du dina grunder minskar risken för att du skadar dig. Du ska hålla tills du blir åtminstone 85 år. Så jobba grundligt.

Bra video att börja med.

Kan man göra yoga om man är stel, svag och otränad?

Den fysiska yogan finns för att man ska bli stark och smidigare. Men det kan ”räcka” att göra solhälsning A varje dag och inte mer.

Yogan är ett utmärkt komplement till annan träning. Inför löpning kan yogan hjälpa dig att sträcka ut muskler som gärna blir korta p.g.a. löpningen samt träna upp balansen och öka styrkan i vristen som är viktigt i löpning. I andra sporter som är välidgt ensidiga, t.ex. tennis, kan yogan hjälpa till att minska förslitningarna i ena sidan av kroppen och därmed minska risken för skador.

Yogan i form av meditation och pranayama (andningsönvningar) kan hjälpa dig att bli mer fokuserad i din vanliga träningsform och öka syreupptagning med effektivare andning.

Den fysiska yogan finns där också för att stärka kroppen så att du kan orka sitta i längre stunder i meditation men självklart inget måste. Vill du hellre mediterar än att göra fysiska yogaställningar. Gör det! Hitta det Du mår bra av.

Ju mer du yogar, ju mer inser du att det finns inga kvick fix. Du måste äta det din kropp mår bra av inte vad kvällstidningarna säger. Du måste få den mängden sömn din kropp behöver inte vad hälsoinstituten rekommenderar etc. Yogan lär dig lyssna på din kropp och dina behov. Sen gäller det att lära sig agera utifrån dessa signaler. Ibland lättare ibland svåare.

Finns det någon övning som du tycker är onödig eller till och med mindre bra?

Ja stå på huvudet behöver vi inte göra om vi inte tränar regelbundet inför mycket kunnig yogainstruktör. Att stå på huvudet kan skada nacken mer än att yogaställningen gör dig gott. Det finns så många alternativa övningar som ger lika bra effekt.

Ge exempel på ett en serie övningar för en nybörjare.

Här finns nybörjaryogapass.

Ditt bästa kom-igång -tips?

Solhälsningen. Den har allt. Andningen, yogaställningarna, flödet, fokus med blicken. Och försöker du göra varje solhälsning som om det var första gången som för en nybörjare så blir det också väldigt meditativt och du måste vara i nuet.

Det yogan ”kräver” av dig är fullständig närvaro, ödmjukhet och regelbundenhet sen kommer resten.

Grunderna är viktiga och slow is the fast way